Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit WikiPekela
Ga naar: navigatie, zoeken
(De pagina is leeggehaald)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox band
 
| band_naam        = Eagles
 
| afbeelding        = Eagles.jpg
 
| onderschrift      = Van links naar rechts: [[Glenn Frey]], [[Don Henley]], [[Joe Walsh]] en [[Timothy B. Schmit]] tijdens een optreden in 2008.
 
| jaren_actief      = [[1971]]-[[1980]], [[1994]]-heden
 
| oorsprong        = [[Los Angeles]]
 
| muziek_genre      = [[rock]], [[countryrock]]
 
| record_label      = [[Asylum Records]]<br />[[Geffen Records]]
 
| manager          =
 
| andere acts      =
 
| website          = http://www.eaglesband.com/
 
| imdb              =
 
| bezetting        =
 
| functie1          = [[Gitarist]]
 
| lid1              = [[Glenn Frey]]
 
| functie2          = [[Zanger]]/[[Drummer]]
 
| lid2              = [[Don Henley]]
 
| functie3          = [[Gitarist]]
 
| lid3              = [[Joe Walsh]]
 
| functie4          = [[Basgitarist]]
 
| lid4              = [[Timothy Schmit]]
 
| oudfunctie1      = [[Gitarist]]
 
| oudlid1          = [[Bernie Leadon]]<br />[[1971]]-[[1976]]
 
| oudfunctie2      = [[Basgitarist]]
 
| oudlid2          = [[Randy Meisner]]<br />[[1971]]-[[1977]]
 
| oudfunctie3      = [[Gitarist]]
 
| oudlid3          = [[Don Felder]]<br />[[1974]]-[[2001]]
 
}}
 
'''Eagles''' is een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] [[rock]]band, een van de succesvolste bands aller tijden. De band werd in [[1971]] opgericht en is anno 2015 nog steeds actief, hoewel met enkele jaren onderbreking. De naam verwijst naar de Amerikaanse [[Arend (roofvogel)|adelaar]], tevens het beeldmerk van de [[Verenigde Staten]]. Het album ''Eagles - Their Greatest Hits 1971-1975'' is het best verkochte album aller tijden in de Verenigde Staten.<ref>[http://top2009.radio2.nl/page/nummer/974/Eagles/Hotel%20California Radio2.nl]</ref>
 
  
== Geschiedenis ==
 
=== Ontstaan ===
 
De groep ontstond in het begin van de [[1970-1979|jaren zeventig]] in [[Los Angeles]], eerst als begeleidingsband van [[Linda Ronstadt]], maar al snel sloegen ze hun eigen vleugels uit. Hun vroegste muziek was een mengeling van [[Countrymuziek|country]] en [[bluegrass]], vermengd met de harmonieën van de Californische surfmuziek. Hierdoor ontstonden gevoelige nummers over relaties, auto's en een zwervend leven. De pioniers van dit nieuwe genre waren begenadigde [[singer-songwriter]]s als [[Jackson Browne]], [[J.D. Souther]] en [[Warren Zevon]] en bands als [[Buffalo Springfield]] en [[Poco (band)|Poco]]. Uit de subcultuur in en om Sunset Boulevard en The Valley in Los Angeles die rond deze componisten ontstond, distilleerden de Eagles een eigen geluid dat synoniem werd met de term Californische [[countryrock]]. Op latere albums van de groep werd de bluegrassmuziek meer en meer afgezworen en ging men over naar een meer recht-toe-recht-aan rock-geluid.
 
 
=== Leden van het eerste uur ===
 
Geen van de vier oprichters was geboren in Californië. Gitarist/toetsenist [[Glenn Frey]] ontvluchtte de koude winters en de beklemmende muziekscene van zijn geboortestad [[Detroit (Michigan)|Detroit]] en introduceerde een [[Rhythm-and-blues]]-geluid. [[Drummer]] [[Don Henley]] was bijna afgestudeerd in [[Engelse literatuur]]. Gitarist/mandolinist/[[banjo]]speler [[Bernie Leadon]] had een passie voor country en bluegrass die een sterke invloed had op het vroege geluid van de band. Bassist [[Randy Meisner]] was een liefhebber van auto's en fietsen en verkeerde eigenlijk liever bij zijn familie dan dat hij zijn tijd besteedde aan het bespelen van een [[basgitaar]] in een rockband.
 
 
De band werd geformeerd in [[1971]] toen [[John Boylan]] - toen manager van Linda Ronstadt - Frey, Leadon, and Meisner losweekte van hun bezigheden. Ze misten nog een drummer totdat Frey Henley belde die hij had ontmoet in ''The Troubadour'' in Los Angeles. Twee maanden lang vormde Eagles de band achter Ronstadt, maar na afloop van deze tournee besloten de mannen een eigen groep te vormen.
 
 
=== Albums ===
 
Het eerste album (''Eagles'') was gevuld met pure, soms onschuldig aandoende, countryrock; het tweede (''Desperado'') met het lied [[Desperado (lied)|Desperado]] had als thema "bandieten van het Wilde Westen" en vormde het eerste bewijs van de voorliefde voor het maken van thema-albums. De eerste twee albums werden opgenomen in Londen en geproduceerd door Glyn Johns.
 
 
Voor het maken van het derde album (''On the Border'') werkte de groep wederom samen met producer [[Glyn Johns]], die daarvoor had gewerkt met [[Led Zeppelin]], [[The Rolling Stones]], en [[The Who]]. De band wilde meer de rock-kant op maar Johns neigde meer naar de 'wollige' kant van de muziek van de Eagles. Na tweederde van het album samen met Johns te hebben afgemaakt richtte de band zich op [[Bill Szymczyk]] die de rest van het album afmaakte. Bernie Leadon introduceerde [[Don Felder]], een goede vriend die hij al jaren kende en tijdens een jamsessie na afloop van een concert indruk maakte op Henley en Frey. Felder werd gebeld om als sessiemuzikant [[slidegitaar]] te spelen in het lied ''Good Day in Hell'' waarover de andere bandleden enthousiast waren. Twee dagen later werd Felder de vijfde Eagle. Het album ''On the Border'' bracht de groep een ''[[Billboard Hot 100|Billboard]]'' nummer-één-hitsingle met het lied ''Best of My Love'' op [[1 maart]] [[1975]].
 
 
Het volgende album, ''[[One of These Nights (album)|One of These Nights]]'', had een agressieve rock-achtige basis. Tussen het maken van dit album en de daaropvolgende tournee verliet Bernie Leadon de groep omdat hij zichzelf wilde beschermen tegen het oneindige alcohol en drugsgebruik en zoals hij later zelf zegt "the endless partying". Hij werd vervangen door [[Joe Walsh]] (geboren [[20 november]] [[1947]]), een veteraan die had gespeeld in groepen als [[The James Gang]] en [[Barnstorm]] en een eigen solocarrière had. Hiermee werd duidelijk welke richting de groep op wilde: ze wilden 'rocken'. De titelsong van ''One of These Nights'' haalde de nummer-één-positie op de Billboard-lijst op [[2 augustus]] [[1975]]. Rond deze tijd kregen de verschillende bandleden meningsverschillen en ontstonden verschillende interne ruzies.
 
 
Het volgende album, ''[[Hotel California (album)|Hotel California]]'' ([[1976]]), heeft als onderwerp het nastreven van de 'Amerikaanse Droom'. Met Californië als [[metafoor]] voor de Verenigde Staten van Amerika schreven de Eagles liederen over onschuld (''New Kid in Town'', nummer één op de Billboard-lijst op [[6 februari]] [[1977]]), over verleiding (''Life In The Fast Lane'' en het titelnummer ''[[Hotel California (lied)|Hotel California]]'' dat op [[7 mei]] [[1977]] de nummer-één-positie behaalde). Gedurende het laatste deel van de erop volgende tournee besloot Randy Meisner dat hij genoeg had van het leven in hotelkamers en hij verliet de band om in de betrekkelijke rust van [[Nebraska]] te werken aan herstel en een solocarrière.
 
 
Meisner werd vervangen door de man die hem ook al had opgevolgd in de band ''Poco'' : [[Timothy B. Schmit]] (geboren [[30 oktober]] [[1947]]). In februari 1978 gingen de Eagles de [[studio (geluidsregistratie)|studio]] weer in om hun laatste studioalbum van de vorige eeuw op te nemen: ''[[The Long Run (Eagles)|The Long Run]]''. Het maken hiervan kostte twee jaar, maar dit album leverde de groep wel hun vijfde en laatste nummer één hitsingle op met ''Heartache Tonight'' ([[10 november]] [[1979]]). Tijdens de promotie-tour verhevigden de persoonlijke meningsverschillen zich, met een toppunt toen Henley in de nacht van [[21 november]] [[1980]] werd gearresteerd toen in zijn hotelkamer [[cocaïne]], [[Quaaludes]] en [[marihuana]] was gevonden nadat een 16-jarige prostituee in zijn hotelkamer door drugs was bevangen. Hiervoor werd Henley later veroordeeld.
 
 
=== Uit elkaar ===
 
Nadat de ''The Long Run''-tour in [[1980]] was afgesloten werd een tijdlang niets van de band gehoord en hadden alle leden solocarrières met wisselend succes. Don Henley had redelijk succes met ''Boys of Summer'' (1984), en ''New York Minute'' (1989) die na 9/11 in 2001 een andere lading meekreeg. Glenn Frey bracht het nummer ''The heat is on'' uit, dat op de soundtrack van de film ''[[Beverly Hills Cop]]'' stond. In het begin van de [[1990-1999|jaren negentig]] werd het album ''Common Thread'' ter ere van de Eagles uitgebracht. Een van de makers, [[Travis Tritt]], stond erop dat alle leden van de Eagles zouden optreden voor de video ''Take It Easy''. Toen de video af was besloten de leden (in [[1994]]) de band weer bijeen te brengen.
 
 
=== Reünie ===
 
Hieruit ontstond een live-album getiteld ''Hell Freezes Over'' (naar aanleiding van een uitspraak van Henley die zei dat de groep weer bijeen zou komen 'als de hel bevriest' - een populaire Amerikaanse uitdrukking) en een single ''Get Over It'' die over hetzelfde onderwerp gaat.
 
 
Een nieuwe controverse ontstond nadat de band op [[12 september]] [[1996]] tijdens een optreden voor de ''Democratische Partij'' in Los Angeles het nummer ''Peaceful Easy Feeling'' opdroeg aan [[Saddam Hoessein]].
 
 
In [[1998]] werd de band opgenomen in de ''[[Rock and Roll Hall of Fame]]'' en gedurende de ceremonie traden alle zeven leden gezamenlijk op.
 
 
Hierop volgden een aantal ''reunion-tours'' die vooral opvielen door de hoge toegangsprijzen die alle records braken.
 
 
[[Don Felder]] werd in [[2001]] uit de band gezet vanwege aanhoudende vragen over gelijke geldverdeling onder de bandleden. September [[2005]] kwam dit voor het gerecht.
 
 
Een nieuw Eagles-album (het eerste studioalbum sinds 1979) kreeg de naam ''[[Long Road Out of Eden]]''. Het album kwam uit in oktober 2007.
 
Inmiddels is ook de eerste single uitgebracht. Het heeft de naam "How Long" gekregen. De single gaat een beetje terug naar de begintijd van Eagles en is dan ook in een clip met de originele bezetting te vinden.
 
 
Er zijn twee 'bijzondere' dingen te melden over het album. Het eerste is dat het album voor het merendeel nieuwe nummers bevat. Het tweede stond in een van de verstuurde nieuwsbrieven. Volgens deze nieuwsbrief zou het album in de VS enkel te verkrijgen zijn via walmart.com, Sam's Club, Wal-Mart, en eaglesband.com.
 
 
Ter promotie van het album trad de band op 1 april en 3 april 2008 op in Ahoy Rotterdam als onderdeel van hun 'Long Road Out of Eden World Tour'. Tijdens deze wereldtournee speelde de Nederlandse saxofonist Chris Mostert mee.
 
 
18 juli 2009 gaf de band opnieuw een concert in Nederland, dit keer in de Arnhemse Gelredome. Het volgende concert van Eagles staat gepland voor 22 en 23 mei 2014, het optreden zal plaatsvinden in de Ziggo Dome in Amsterdam en in Antwerpen op 25 mei 2014 in het Sportpaleis.
 
 
== Discografie ==
 
=== Albums ===
 
{| class="wikitable vatop"
 
!Album||Jaar||Hoogste<br />positie<br />in VS/VK||verkocht||hitsingles
 
|-
 
|''Eagles''||[[1972]]||VS: #22||1.000.000||''Take It Easy"'' (1972) VS:#12<br />''Witchy Woman'' (1972) VS:#9<br />''Peaceful Easy Feeling'' (1973) VS:#22
 
|-
 
|''Desperado''||[[1973]]||VS: #41<br />VK: #39||2.000.000||''Tequila Sunrise'' (1973) VS: #64<br />''Outlaw Man'' (1973) VS: #59
 
|-
 
|''On the Border''||[[1974]]||VS: #17<br />VK: #28||2.000.000||''Already Gone'' (1974) VS: #32<br />''James Dean'' (1974) VS: #77<br />''Best of My Love'' (1975) VS: #1
 
|-
 
|''[[One of These Nights (album)|One of These Nights]]''||[[1975]]||VS: #1<br />VK: #8||4.000.000||''One of These Nights'' (1975) VS: #1, VK: #23<br />''Lyin' Eyes'' (1975) VK: #23<br />''Take It to the Limit'' (1976) VS: #4, VK: #12
 
|-
 
|''Their Greatest Hits (1971-1975)''||[[1976]]||VS: #1<br />VK: #2||28.000.000
 
|-
 
|''[[Hotel California (album)|Hotel California]]''||[[1976]]||VS: #1<br />VK: #2||16.000.000||''New Kid in Town'' (1977) VS: #1, VK: #20<br />''[[Hotel California (lied)|Hotel California]]'' (1977) VS: #1, VK: #8<br />''Life in the Fast Lane'' (1977) VS: #11
 
|-
 
|''The Long Run''||[[1979]]||VS: #1<br />VK: #4||7.000.000||''Heartache Tonight'' (1979) VS: #1, VK: #40<br />''I Can't Tell You Why'' (1980) VS: #8<br />''The Long Run'' (1980) VS: #8
 
|-
 
|''Eagles Live''||[[1980]]||VS: #6<br />VK: #24||7.000.000||''Seven Bridges Road'' (1981) VS: #21
 
|-
 
|''Eagles Greatest Hits, Vol. 2''||[[1982]]||VS: #52||11.000.000 ||
 
|-
 
|''The Best of Eagles'' (Europese compilatie)||[[1984]]||VK: #8 || ||
 
|-
 
|''The Very Best of Eagles (1994)'' (Europese compilatie)||[[1994]]||VK: #4 ||
 
|-
 
|''Hell Freezes Over''||[[1994]]||VS: #1<br />VK: #18||7.000.000||''Get Over It'' (1994) VS: #31<br />''[[Love Will Keep Us Alive]]'' (1995) VS AC: #1
 
|-
 
|''Selected Works: 1972-1999'' (CD box set)||[[2000]]||VS: #109||1.000.000 ||
 
|-
 
|''The Very Best of Eagles (2001)''||[[2001]]||VK: #3 ||
 
|-
 
|''The Very Best of Eagles (2003)''<br />in Europa ''The Complete Greatest Hits'' genoemd||[[2003]]||VS: #3<br />VK: #27||2.000.000 ||
 
|-
 
|''[[Long Road Out of Eden]]''||[[2007]]||VS: #1<br />VK: #1||5.700.000||''How Long'' (2007) VS: #10
 
|}
 
 
NB.: van het album ''Long Road'' zijn in de eerste week 711.000 exemplaren verkocht.<ref>[http://www.nu.nl/news/1304490/2101/Eagles_verslaan_Britney_in_Amerikaanse_hitlijst.html "Eagles verslaan Britney in Amerikaanse hitlijst"], 7 november 2007</ref>
 
 
=== Overige hitsingles ===
 
(niet aan een album gebonden)
 
* ''Please Come Home for Christmas'' (1978) VK: #30, VS: #18
 
 
== Hitlijsten ==
 
=== Albums ===
 
{{Tabel Nederlandse Album Top 100}}
 
|-align=center
 
|align=left|''Desperado''||1973||26-05-1973||7||21||
 
|-align=center
 
|align=left|''On the border''||1974||13-04-1974||4||16||
 
|-align=center
 
|align=left|''[[One of These Nights (album)|One of These Nights]]''||1975||28-06-1975||1(2wk)||23||
 
|-align=center
 
|align=left|''Their greatest hits (1971-1975)''||1976||28-02-1976||4||18||
 
|-align=center
 
|align=left|''[[Hotel California (album)|Hotel California]]''||1976||18-12-1976||1(7wk)||77||
 
|-align=center
 
|align=left|''The long run''||1979||06-10-1979||1(2wk)||19||
 
|-align=center
 
|align=left|''Eagles live''||1980||22-11-1980||7||16||
 
|-align=center
 
|align=left|''The legend of the Eagles''||1988||04-06-1988||6||32||
 
|-align=center
 
|align=left|''The very best of the Eagles''||1994||09-06-1994||7||62||
 
|-align=center
 
|align=left|''Hell freezes over''||1994||19-11-1994||12||38||
 
|-align=center
 
|align=left|''The complete greatest hits''||2003||08-11-2003||29||8||
 
|-align=center
 
|align=left|'' [[Long Road Out of Eden|Long road out of eden]]''||2007||03-11-2007||1(1wk)||40||
 
|}
 
 
{{Tabel Vlaamse Ultratop 50 Albums}}
 
|-align=center
 
|align=left|''The very best of the Eagles''||||14-07-2001||12||10||
 
|-align=center
 
|align=left|''Long road out of eden''||2007||10-11-2007||8||15||
 
|}
 
 
=== Singles ===
 
{{Tabel Nederlandse Single Top 40}}
 
|- align=center
 
|align=left|''Take it easy''||1972||01-05-1972||tip6||-||
 
|- align=center
 
|align=left|''Witchy woman''||1972||21-10-1972||tip6||-||
 
|- align=center
 
|align=left|''Chug all night''||1973||17-03-1973||tip13||-||
 
|- align=center
 
|align=left|''One of these nights''||1975||19-07-1975||5||8|| ''[[Alarmschijf]]''
 
|- align=center
 
|align=left|''Lyin' eyes''||1975||22-11-1975||19||5||
 
|- align=center
 
|align=left|''New kid in town''||1976||05-02-1977||9||8||
 
|- align=center
 
|align=left|''[[Hotel California (lied)|Hotel California]]''||1977||30-04-1977||8||9||
 
|- align=center
 
|align=left|''Please come home for christmas / Funky New Year''||1978||16-12-1978||7||5||
 
|- align=center
 
|align=left|''Heartache tonight''||1979||20-10-1979||16||6|| ''Alarmschijf''
 
|- align=center
 
|align=left|''The long run''||1979||15-12-1979||tip5||-||
 
|- align=center
 
|align=left|''The Greeks don't want no freaks / I can't tell you why''||1980||29-03-1980||tip4||-||
 
|- align=center
 
|align=left|''Hotel California''||1977||02-07-1988||26||5||
 
|}
 
 
=== Radio 2 Top 2000 ===
 
{{Tabel Radio 2 Top 2000}}
 
|-
 
|align="left"|''Busy being fabulous''||-||-||-||-||-||-||-||-||-||-||'''1589'''||-||-||-||-||-
 
|-2
 
|align="left"|''Desperado''||193||209||163||86||106||137||115||108||93||106||'''75'''||96||100||127||119||114
 
|-
 
|align="left"|''Hotel California''||2||4||3||3||2||2||3||3||3||2||2||'''1'''||2||2||2||'''1'''
 
|-
 
|align="left"|''How long''||-||-||-||-||-||-||-||-||-||-||'''1164'''||1471||1918||1460||-||-
 
|-
 
|align="left"|''Lyin' eyes''||684||615||'''358'''||527||523||723||606||512||408||507||494||513||660||691||572||588
 
|-
 
|align="left"|''New kid in town''||791||595||456||472||456||577||515||480||'''434'''||474||508||523||549||544||521||508
 
|-
 
|align="left"|''One of these nights''||556||'''284'''||378||364||335||453||395||400||397||385||393||410||427||402||352||348
 
|-
 
|align="left"|''Peaceful easy feeling''||1375||-||-||'''934'''||1355||1337||1133||1060||1093||1173||1149||1139||1214||1405||1378||1308
 
|-
 
|align="left"|''Take it easy''||847||-||640||658||662||780||635||646||522||619||557||549||639||531||'''457'''||491
 
|-
 
|align="left"|''Tequila sunrise''||942||-||682||533||562||537||468||521||484||514||'''438'''||490||559||858||686||680
 
|-
 
|align="left"|''The last resort''||176||101||59||48||29||48||30||35||'''26'''||30||38||39||64||66||60||55
 
|-
 
|align="left"|''Witchy woman''||-||-||-||-||1683||1686||1585||1714||1804||1750||'''1200'''||1297||1425||1477||1329||1501
 
|}
 
 
=== Dvd's ===
 
{| class="wikitable sortable" style="margin:0.5em 1em 0.5em 0; font-size: 85%; text-align:center;"
 
|-
 
!width=250 |Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Dvd Music Top 30!!width="100"|Datum van<br />verschijnen!!width="100"|Datum van<br />binnenkomst!!&nbsp;Hoogste&nbsp;<br />positie!!&nbsp;Aantal&nbsp;<br />weken!!&nbsp;Opmerkingen&nbsp;
 
|-
 
|align="left"|''Hell freezes over''||2002||02-03-2002||1(18wk)||191||
 
|-
 
|align="left"|''Farewell 1 tour - Live from Melbourne''||2005||09-07-2005||1(8wk)||192|| langst genoteerde dvd ooit
 
|-
 
|align="left"|''New Zealand concert''||2009||31-01-2009||14||5||
 
|-
 
|align="left"|''History of the Eagles''||2013||04-05-2013||1(10wk)||53||
 
|-
 
|align="left"|''One of these nights - Live in New Zealand 1995''||2013||21-09-2013||27||1||
 
|}
 
 
{| class="wikitable sortable" style="margin:0.5em 1em 0.5em 0; font-size: 85%; text-align:center;"
 
|-
 
!width=250 |Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Muziek-DVD Ultratop 10/20!!width="100"|Datum van<br />verschijnen!!width="100"|Datum van<br />binnenkomst!!&nbsp;Hoogste&nbsp;<br />positie!!&nbsp;Aantal&nbsp;<br />weken!!&nbsp;Opmerkingen&nbsp;
 
|-
 
|align="left"|''Farewell 1 tour - Live from Melbourne''||2005||23-07-2005||1(5wk)||21||
 
|-
 
|align="left"|''History of the Eagles''||2013||04-05-2013||1(1wk)||11||
 
|}
 
 
== Externe links ==
 
* {{en}} [http://eaglesband.com/ Eagles - Officiële website (eaglesband.com)]
 
* {{en}} [http://www.vghf.com/Inductees/eagles.htm ''Vocal Group Hall of Fame'' pagina over The Eagles]
 
* {{en}} [http://lyrics.rare-lyrics.com/E/Eagles.html Eagles-liedteksten]
 
* {{en}} [http://www.guitar-music-tabs.com/eagles-tabs/ The Eagles - Gitaarmuziek]
 
 
{{Appendix}}
 
{{Navigatie Eagles}}
 
 
[[Categorie:Amerikaanse rockband|Eagles, The]]
 

Versie van 27 jul 2015 om 13:54